01.05.2024 - EHLİ SÜNNET MEDYA
Ehli Sünnet Medya

Tevessül Konusunda Şüphelere Cevap Vehhabilere Susturucu Reddiye

Müslümanları şirkle ve sapıklıkla itham eden Vehhabi Selefilere kestirmeden susturucu cevaplarla Tevessül konusuna nokta koyuyoruz. İyi anlayın ki verecek bir cevabınız olsun…

1- Yağmur duasında yapılan tevessülde sahabe Hz. Abbas r.a’ın duasıyla değil kendisiyle tevessül etmiştir:

اللهمَّ إنِّا كُنا نَتَوسَّلُ بِنَبيِّكَ فَتَسْقِينَا فإِنا نَتَوَسَّلُ إِلَيْكَ بِعَمِّ نَبِيِّكَ فاسْقِنا

Manası: Allah biz Nebin ile tevessül ederdik ve yağmur verirdin, şimdi de Nebinin Amcası ile tevessül ediyoruz, bize yağmur ver….

Burada duasıyla demiyor, kendisiyle diyor. Ve zaten “amcasıyla tevessül ediyoruz” dedikten sonra da “bize yağmur ver” diye dua ediyor. Bunu dedikten sonra Hz. Abbas (radıyallahu anh)ın dua edip etmemesi farketmez.

NEDEN HZ. ABBAS R.A

Hazreti Abbas r.a ile neden tevessül ediyorlar? Kendisi yaşlıdır ve yaşlıların, acizlerin Allah katında bir değeri vardır. Buhari’de geçiyor. bu da ayrı bir delil:

إنما تُرزقون وتُنصرون بضعفاءكم

“Siz zayıflarınızla yardım olunuyor ve rızıklandırılıyorsunuz.” (Buhari, Cihad:75 No:2739, 3/1061; Nesai, Cihad:43, No:3178, 6/352, 6/45; Adurrezzak, el-Musannef, No:9691, 5/303)

Hadis-i şerifte zayıfların duasıyla demiyor, zayıflar ile diyor. demek ki zayıf, aciz kimselerin Allah katında bir hatırı var, yardımı ve rızkı çekiyor. O halde bir insan “ya rabbi şu zayıf kulun hatırına ver” dese neden şirk olsun? Allah’u Teala o zayıf kulu sana rızık vermek için bir vesile etmiş, sen duanda vesile kılınca mı şirk olacak?

DİRİ İLE TEVESSÜL ETMELERİ NE ANLAMA GELİYOR?

Sahabeler neden diriyle tevessül etti de Resulüllah (Aleyhisselam) ile tevessül etmedi? Biz de diyoruz ki, bu durum diğerini nefyetmiyor, yasaklamıyor, nehyetmiyor. Birinin yapılması diğerinin yasak olduğu anlamına gelmiyor.

2- Zayıf çıkartmaya çalıştıkları başka bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz:

بحق نبيك والأنبياء الذين من قبلي

benim ve benden önceki peygamberler hakkı için” demiştir. HADİSİN TAMAMI BURADA

Kendisi sağ yaşıyor, kendisinden öncekiler ise vefat etmiştir. Vefat edenler ile tevessülde bulunmuştur.

3- Yine peygamberimizin gözlerinin açılması için dua isteyen ama sahabeye öğrettiği dua var. Tirmizi sahihinde almış, ibni mace süneninde almış. Hâkim Müsderek’te almış. Kendi alimleri de buna zayıf diyemiyolar. Tevil ediyolar. ne öğretti peygamberimiz:

اللهم! إني أدعوك وأتوسل إليك بنبيك محمد نبي الرحمة

“Allahım sana dua ediyorum ve rahmet nebin Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) ile tevessül ediyorum.” Bunu bizzat peygamberimiz öğretti.

Bu rivayetlerin hepsi birbirini destekliyor. Aksine nehyeden, yasaklayan hiçbir delil yoktur. Var olan delil zayıf bile olsa yasaklayan aksi bir delil olmadığına göre daha kuvvetli bir sonuç ortaya çıkar.

BU ALİMLER DE Mİ MÜŞRİK?

4- Bu gibi rivayetleri kitaplarına alan alimler bunu hangi konu başlığı altında alıyor biliyor musunuz? Şirk babında mı? haramlar babında mı? hayır… Deavat yani dualar, fazaili amal yani amellerin faziletleri, ikamet, istiska gibi baplarda alıyorlar. Bu şu demek: Hadis uleması bu konuyu şirk olarak görmemiştir. Şirk olan, haram kılınan bir şeyi Taberani, Tirmizi, ibni Mace alacak dualar bahsinde, fazaili a’mal de zikredecek? Öyle mi? Biraz utanın, Allahtan korkun. Bu meseleye şirk diyenler evvela bu alimlere iftira ediyor. Şirkse bu konu, dualar bahsinde, amellerin fazileti bahsine alınması ne demek? Şirkin övülmesi teşvik edilmesi demek. O zaman bu alimlere de müşrik diyorsunuz. Allahtan korkun.

Bu alimlerin şirk olarak görmediğini ben de görmüyorum. bu kadar basit.

ELBANİ DE KABUL ETTİ

5- Özellikle tevessülle alakalı rivayetleri zayıf çıkartmak için kırk takla atan kişi Elbanidir. Tüm sitelerde onun tahkiklerine yer verilir. Bahisül hadisi dahil her yerde. Vehhabiler oralardan alıyorlar.

Türkiyedekiler bu tahkikleri alırlar ama Elbaniyi kaynak göstermezler. neden? Çünkü Elbani de tevessülü kabul etmiştir. Ses kaydını kanala ekledim. Tevessülü kabul ediyor, İmam Şevkani’nin de kabul ettiğini söylüyor ama bunu halka açıklamamak gerek diyor.

Tüm bunlar bize diyor ki, tevessül konusunda hiçbir şüpheniz olmasın. Vehhabilerin propagandalarına aldanmayın ve bunları iyi bilin ki verecek cevabınız olsun…

BU SAYFAYI PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ