21.12.2024 - EHLİ SÜNNET MEDYA
Ehli Sünnet Medya

Dona damlayan idrar namaza engel midir?

  • Dona damlayan idrar namaza engel midir? için yorumlar kapalı
  • 612 GÖRÜNTÜLEME

İnsanlara ait sidikler, necaset-i galiza (ağır pislik)dır.

Necasetler hükmen ve hakiki olmak üzere ikiye ayrılır.
Hükmen necaset olan şey hadestir ve bazı ibadetlerin yapılmasına şer’an mani olmakta, hükmen pis kabul edilmektedir.
Necaset-i hakiki ise esasen veya arızî (sonradan olan) olarak temiz bulunmayan, nâpâk denilen herhangi bir şeydir. Buna necis, habes de denilmektedir.

Mesela sidik necis olduğu gibi sidikli elbise de necistir. Sidik esasen necistir, elbise ise aslen temiz olmakla birlikte sidik bulaşmasından sonra necis olmuştur yani arizi necistir.
Hakikî necasetler, namazın sahih olmasına mani olacak miktarları bakımından “necaset-i hafife” ve “necaset-i galîza” kısımlarına ayrılmaktadır.

Necaset-i hafife yani hafif pislik, necis olduğuna dair hakkında -başka zıt bir delil bulunmak üzere- şer’î bir delil mevcut olan şeydir. Bu gibi necasetler, bir delile göre murdar görülmekte ise de, diğer bir delile göre murdar sayılmamaktadır. Mesela eti yenen hayvanların sidikleri…

Necaset-i galîza yani ağır pislik ise, necisliği hakkında şer’î bir delil mevcut olup, aksine başka delil bulunmayan şeydir. Mesela lâşe.
Necaset-i galîza eğer katı ise, yaklaşık dört buçuk gram ağırlığından, sıvı ise, avuç içinden fazla bir alanı kaplayacak miktarı elbisede bulununca namaza engel olur.

Necaset-i hafifede ise, bunun bulaştığı bedenin veya elbisenin dörtte birinden az miktarı namaza mâni olmaz.

BU SAYFAYI PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ