Kuşluk vakti ne zaman başlar? İşrak vaktinde kuşluk namazı da kılınır mı?
Kuşluk namazının diğer bir adı Duha namazıdır.
Kuşluk namazının başlangıç vakti, güneş doğup bir miktar yükseldikten (bir mızrak boyu-beş derece) yani kerahet vaktinin çıkmasıyla başlamaktadır. Ülkemizde bu süre 40-50 dakika kadardır. Saati olmayan bir kimse bu süreyi şöyle tespit edebilir: Çeneyi göğse dayayarak güneşe doğru bakınca, eğer güneş ufukta görülemeyecek kadar yükselmişse artık kerahet vakti çıkmıştır.
Kuşluk namazı, istiva (kaba kuşluk) vaktine kadar kılınabilir. İstiva vakti, öğle kerahet vaktinin başladığı zamandır. Bu da güneşin tam tepeye gelip tam zeval (doğudan batıya doğru kayma) anında bulunduğu vakittir. Memleketimizde öğle namazının 30-40 dakika öncesidir.
Kuşluk namazının kılınmasının en faziletli vakti, gündüzün dörtte biri geçtikten sonradır. Şöyle ki (şer’i güne göre) imsak ile güneşin batışı arasındaki zaman hesaplanır ve dörtte biri bulunur. İmsak vaktine bu dörtte birlik süre eklenir.
Zaten ülkemizde genel uygulama böyledir. Yani güneş doğup kerahet vakti çıkınca (erken kuşluk) önce işrak namazı kılınmakta, gündüzün dörtte biri geçince (kaba kuşluk) de kuşluk namazı kılınmaktadır.
Erken kuşlukta kılınan namaza özel manada “işrak” denmiş; kaba kuşlukta kılınan namaza ise duha (kuşluk) namazı denmiştir.
İşrak vaktinde kuşluk namazı kılınabilirse de faziletli olanı kuşluk namazının kaba kuşluk vaktinde kılınmasıdır.