27.07.2024 - EHLİ SÜNNET MEDYA
Ehli Sünnet Medya

Beraat Gecesi Nedir?

Yüce Allah buyuruyor:
Ha, Mim. (Her şeyi) açıklayıcı olan Kitab’a andolsun ki, Biz O’nu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik. Çünkü Biz (Kur’an’la insanları) uyarıyoruz. (Takdir edilen) her hikmetli iş, tarafımızdan bir emir olarak o gecede ayırt edilir. (Duhan – 1 – 4)
 
 Yüce Allah son İlâhi kitab olan Kur’an’ı mübarek bir gecede indirdiğini bildiriyor. Müfessirlere göre bu mübarek gece, ya Kadir Gecesi ya da Berat Gecesi’dir.

Mânevî atmosferinden yararlanmak ve günah pisliklerinden kurtulup arınmak için Berat Gecesi’nde çok tevbe ve istiğfar edelim. Tevbe, günahlardan kopup Allah’a dönmek ve istiğfar da günahlarımızın bağışlaması için Yüce Rabbimize yalvarmak demektir.

İbn Mâce, Şaban ayı ve özellikle Beraat gecesi hakkında rivayet edilen şu iki hadisi kaydeder:

   “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz  Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne  iner (tecelli eder) ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!” (Sünen, İkâmetü’s-Salât, 191)

   “Allah Teâlâ, Şabanın on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asî olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar” (Sünen, İkâmetü’s-Salât, 191)

   Bu gece af kapısından mahrum olanlar başka bir hadis-i şerifte şöyle sıralanmıştır: Falcılar, sihirbazlar, bid’at ehli, ehli İslama kin güdenler, faizciler, zinacılar, içkiciler, anne ve babasına isyan ediciler, koğucular. Tövbe edilip terkedilmediği sürece bu gecede affedilmeyenlerin listesinde kalmaya devam edeceklerdir.

Pişman olmamak için ihmal etmeyelim… İnterneti, telefonu vs. iletişim araçlarını bir müddet kapatalım ve Rabbimize yönelelim.

BU SAYFAYI PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ