26.07.2024 - EHLİ SÜNNET MEDYA
Ehli Sünnet Medya

Oturarak namaz kıldıran imama cemaat nasıl uyar?

SUAL: İmam zaruretten ötürü oturarak namaz kıldırsa cemaat ise ayakta bu imama uyabilir mi ? Din İşleri yüksek kurulu uzmanı Mehmet Keskin Hoca youtube da videosunu izledim uyamaz dedi siz de bana uyabilir dediniz kaynağınız nedir öğrenebilir miyim ?

CEVAP: Hanefi mezhebine göre; İmam-ı Muhammed, ayakta durabilen kimsenin hali, oturan kimsenin halinden daha kuvvetli olduğu için “Kıyas’ı” tercih ederek, bu caiz olmaz demiştir. Ancak İmam-ı Azam rivayeti esas alarak, bu konuda kıyasa başvurmamıştır. Rivayet şudur: “Resûl-i Ekrem (sav) son namazını oturarak, Sahabe-i Kiram ise onun arkasında ayakta iken namazı edâ ettiler.” Dolayısıyla ayakta duran kimse; oturarak namaz kılan kimseye uyabilir. Tercih edilen görüş de budur.

KAYNAK: (bk. İbn Hümam, Fethu’l-kadir, Beyrut, 1315, 1/261) & (Merginani, Hidaye, Kahire, 1965, 1/57-58) Büyük İslam İlmiha , Cemaat ve İmamlık Babı

#Not : oturmaktan kasıt ima ile kılan değil secdeyi yapan kimsedir TAVSİYE: İmam Muhammedin Rahimehüllah, ihtilafından kurtulmak için imamlık görevini yapacak başka bir kişi varsa o kimsenin kıldırması daha doğrudur lakin namaz kılındı ise namaz sahihtir ve zira imam zaruretten ötürü oturarak namaz kıldırıyor bu durumda tercih edilen fetvaya göre bu imama uyulabilir..

BU SAYFAYI PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ