16.09.2024 - EHLİ SÜNNET MEDYA
Ehli Sünnet Medya

Kredi kartı kullanmak caiz midir?

  • Kredi kartı kullanmak caiz midir? için yorumlar kapalı
  • 545 GÖRÜNTÜLEME

Kredi kartı, en basit tanımıyla nakit para olmadan alışveriş yapmaya olanak sağlayan bir ödeme aracıdır. Kredi kartının, ATM kartı adı verilen banka kartlarından farkı; hesabınıza bağlı olmayışıdır. Hesabınızda para olmadan, bir sonraki ay ödemeyi taahhüt ettiğiniz bir krediyi kullanıyor olmanızdır. Yani kredi kartı limitiniz, bir anlamda bankadan kullandığınız kredidir. Bankalar, kredi kartı müşterilerine, kullanabilecekleri bir limit belirler ve bir ekstre dönemi sonunda, kart sahibinin o zamana kadar yaptığı harcamaları ödemelerini isterler. Sadece bu yönüyle bakıldığı zaman bankaların tüketicilere böyle bir kolaylık sağlamaları olumlu bir şey olarak görülebilir. Oysaki bankaların kredi kartı vermedeki amacı kredi kartıyla yapılan alışverişler üzerinden kar etmektir. Bu da faiz geliridir.

Bankalar açısından ekstre dönemi sonunda borcunun tamamını ödeyen müşteri “iyi” müşteri değildir. Borcunu kredilendirerek asgari ödeme tutarını ödeyen müşteriler “iyi” müşteridir. Çünkü ödenmeyen tutar üzerinden işleyecek faiz bankanın karını oluşturmaktadır. Bu nedenle bankalar açısından kredi kartı, ödemeleri kolaylaştıran bir araç değil, faiz getirisi olan bir gelir kaynağıdır. Bankaların kredi kartı karının yaklaşık yüzde 85’ini faiz geliri oluşturmaktadır.

Kredi kartları, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. Kredi kartı kullanarak alışveriş yapanlar kartı veren bankaya borçlanmaktadırlar. Yani, kişi alışverişinde satıcıyı tahsilat için bankaya yönlendirmiş olmaktadır. Satıcı müşterideki alacağını tahsil için bankaya havale edilmektedir. Banka genel uygulamada 30’ar günlük dönemlerde hesap kesimi yapar ve bu dönem boyunca kart ile yapılan harcamaları hesap bildirim cetveli (ekstre) ile kart kullanıcısı müşteriye bildirir. Cetvelde bildirilen borç için müşteriye yaklaşık 10 günlük ödeme süresi tanınır. Kişi borcun tamamını ödeyebildiği gibi, bir kısmını ödeyip geri kalanını kredilendirebilir. Genel uygulamada dönemsel borç tutarının belirli bir oranı asgari ödeme tutarı olarak belirlenir. Müşteri en az bu tutar kadar ödeme yaptığında kalan borç tutarına banka tarafından belirlenmiş olan alışveriş veya nakit avans faizi aylık olarak işletilir.

İşte bu noktada, eğer son ödeme tarihinde borcun tamamı ödenip faize bulaşma olmazsa, kredi kartı ile alışverişin dini açıdan bir sakıncası yoktur. Fakat borç zamanında ödenmez ve faize bulaşılır, nakit avans çekimi gibi parasal işlemlere girilirse, bu haramdır.

Bununla birlikte kredi kartı ile alışveriş yapmayı tavsiye etmeyiz. Binlerce vatandaşımızın kredi kartı borçlarından dolayı mahkemelik ve icralık duruma düştüğünü, kartzede olduğunu görüyoruz. Eninde-sonunda faize bulaşma riski var. Kredi kartı, çoğu zaman israfa da yol açmaktadır. Ayrıca dış kaynaklı bu kart merkezlerini (Visa-Mastercard) destekleme durumu da var. Faizli çalışan bankalara bu yolla büyük bir finansman desteği sağlandığı da unutulmamalıdır. Bir yandan içki satan dükkândan alışveriş yapmam diyoruz ama kredi kartı kullanarak her alış-verişimizde Yahudi merkezli bu din düşmanlarını destekliyoruz.

Fakat kredi kartı illa kullanılacaksa, yukarıda belirttiğimiz gibi ödemeler mutlaka zamanında yapılıp faize bulaşılmamalıdır. Ayrıca finans kurumlarının kartlarını tercih etmeye çalışılmalıdır.

BU SAYFAYI PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ