25.11.2024 - EHLİ SÜNNET MEDYA
Ehli Sünnet Medya

Niyet ederken namaz ismini söylemek gerekir mi?

  • Niyet ederken namaz ismini söylemek gerekir mi? için yorumlar kapalı
  • 450 GÖRÜNTÜLEME

Farz namazın veya vitir, tilâvet secdesi, adak ve bayram namazları gibi vacip bir namazın niyetinde bu namaz cinsinin tayin edilmesi, belirtilmesi gerekir. Aynı şekilde kaza namazlarında da hem vaktin hem de “ilk veya son kazaya kalan” şeklinde günün belirlenmesi gerekir.
Mesela “bugünkü öğle namazına, Cuma namazına, bayram namazına, vitir namazına” diye niyet edilir.

Sadece farz namazını kılmaya niyet, yeterli değildir. Bu şekilde farz namazların cinsi belirtilmiş, tayin edilmiş olmaz. Fakat hangi namaz olduğu belirtilmeksizin “bu vaktin farzını kılmaya” şeklinde niyet edilmesi yeterli olur. Cuma namazı bunun istisnasıdır. Cuma namazını, vaktin farzı niyetiyle kılmak yeterli olmaz. Çünkü asıl vakit, Cumanın değil, öğlen namazınındır.

Nafile namazlarda, ” Şu vaktin ilk sünnetini veya son sünnetini kılmaya” diye niyet edilir. Bununla birlikte nafilelerde sadece namaza niyet etmek de yeterlidir. Müekked veya gayri müekked sünnet olduğunu belirtmeye gerek yoktur. Yalnız teravih namazı için, “Teravih namazını, vaktin sünnetini veya gece namazını kılmaya niyet ettim” denilmesi ihtiyata daha uygundur.
İmama uyan kimsenin kılacağı namazı belirtmeksizin yalnızca “uydum imama” diye niyet etmesi yeterli değildir.

BU SAYFAYI PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ