30.04.2024 - EHLİ SÜNNET MEDYA
Ehli Sünnet Medya

Evlatlık ve nikah meselesi

Evlatlık hükümleri nelerdir?

İslam’da evlatlık kaldırılmıştır. Ancak himaye edebilir. Bakabilir. Bunun da sınırları vardır. Çünkü kan bağı olan öz kızı/öz oğlu gibi değildir ve asla olmayacaktır. Bu sebeple nikah da geçerli olur.

Ancak Evlatlıkla nikah olabilmesi “o gözle bak” demek değildir. Nikah oluyorsa sınır var demektir. Bu hüküm sınırların korunması, mahremiyete dikkat edilmesi ve bir çok yönden öz kızı gibi olmayacağını ortaya koyar

Kadınların mahremi olmayan erkeklerle kapalı yerlerde yalnızca bir arada kalmaları haram olduğundan, bir kadının ergenlik çağına gelen erkek evlâtlığı ile ve bir erkeğin ergenlik çağına gelen kız evlâtlığı ile kapalı bir yerde (odada) yalnız kalmaları haramdır.

   Yine kadınların mahremi olmayan erkeklerin yanına başı açık, kısa kollu ve kısa etekli çıkmaları haram olduğundan, bir kadının ergenlik çağına gelen erkek evlâtlığının yanına ve ergenlik çağına gelen evlâtlık bir kızın da, babalığının yanına başı açık, kısa kollu ve kısa etekle çıkması haramdır.

   Evlâtlık edinme ve resmi işlemler Allah katında geçersiz olduğundan, evlâtlıklar analıklarına ve babalıklarına ve analıklar babalıklar da evlâtlıklarına vâris olamaz ve mirastan pay alamazlar.

   Bir evlâtlık Allah’ın vermediği bir hakkı sadece resmi işlemlere dayanarak almaya kalkışsa ve babalığının, analığının malına vâris olsa, miras olarak aldığı mal kendisine haram olduğu gibi, İslâm hukukuna göre gerçek hak sahiplerine engel olduğu için kul hakkına da girmiş olur.

BU SAYFAYI PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ