Dua ederken İnşaAllah demeyin
Dua ederken “inşaAllah” “Rabbim dilersen ver” gibi ifadeler kullanılmamalı. Kesin bir dille istenmelidir. Ancak bu gün bir çok hocaefendinin bile buna dikkat etmediğini, duasının sonuna “inşaAllah” ifadesini eklediğini görüyoruz…
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Sizden biriniz dua ederken: Allahım! Dilersen beni bağışla; dilersen bana merhamet et, demesin. Dilediğini kesin bir dille istesin. Çünkü Allah’ı zorlayan hiçbir kuvvet yoktur. “
Buhârî, Daavât 21, Tevhîd 31; Müslim, Zikr 9. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitr 23; Tirmizî, Daavât 77
Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Sizden biriniz dua ettiği zaman kesin bir ifade ile dilekte bulunsun. Allahım! Dilersen bana ver, demesin. Çünkü Allah’ı zorlayan hiçbir güç yoktur. “
Buhârî, Daavât 21; Müslim, Zikr 7
“Allah dilerse” anlamında bir dua cümlesi. Herhangi bir şey hususunda “İnşallah” demek, işi Allah’ın iradesine bırakmak manasını taşır. Kur’an-ı Kerîm’de şöyle buyurulur: “Herhangi bir şey için Allah’ın dilemesi dışında, ben onu yarın yapacağım deme” (el-Kehf, 18/23, 24). Bu, Allah tarafından Peygamberimize bir öğüt ve öğretidir. İleride yapılması planlanan işler için inşallah denilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Çünkü insanın azim ve iradesi bir şeyin meydana gelmesi için yeterli değildir. “Hiçbir kimse yarın ne kazanacağını bilemez ” (Lokmân, 31/32).
Allah buyuruyor ki;Hiç bir şey hakkında: “Ben bunu yarın mutlaka yapacağım” deme.
Ancak: “Allah dilerse” (inşallah yapacağım de). Unuttuğun zaman Rabbini zikret ve de ki: “Umulur ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir başarıya yöneltip-iletir.” (Kehf 23-24) ayette bariz bir şekilde ortaya çıktığı gibi ‘günlük işlerde, verilen sözlerde yapılacak şeylerde ‘, kesin yapacağım denmez, lakin bir kul olarak aciziz ve her istediğimiz şeyi yapacak güçte değiliz. Ve hiçbir şey Allah’ın izni dışında olmaz. Göklerde ve yerde Allah’ı aciz bırakacak hiçbir şey yoktur. Şüphesiz O, bilendir, güç yetirendir. (Fatır 44)
Allah’ın izni olmaksızın hiç bir nefis için ölmek yoktur…(Ali İmran 145)Allah’ın izni olmaksızın hiçbir musibet isabet etmez…(Teğabun 11)
O halde günlük işlerde ‘’İnşaallah’’ kullanılır ancak Dualarda kullanılmaz..