21.12.2024 - EHLİ SÜNNET MEDYA
Ehli Sünnet Medya

Ebubekir Siraceddin (Martin Lings)

   Sonradan Müslüman olan ve İslam alemine sızan bazı şahıslarda ciddi şüpheler var. Bunların Müslüman olmasındaki amacın ne olduğunu yaptıkları şeylere bakınca anlayabiliyoruz. Bunlar Müslüman olup nedense hemen bir meal, tefsir veya siyer kitabı yazmışlar. İçine de amaçlarını empoze etmişler.

Bu yazıda konumuz asıl adı Martin Lings olup Müslüman olunca Ebubekir Siraceddin ismini alan şahıstır. Bu şahısa dair Üstad Kadir Mısıroğlu’nun “Tarihten Günümüze Tahrif Hareketleri C. 3” adlı eserden geniş malumat alabilirsiniz. Biz de bu eserden birkaç husus alıntıladıktan sonra başka bir ayrıntıya dikkat çekeceğiz.

   “Dinler arası diyalog” oyununda bu günün zihniyeti ile ne kadar “paralel” olduğunu göreceksiniz. Projenin nasılda aynı yolda ilerletildiğini anlayacaksınız.

   O’nun “Öze dönüş” isimli eserinin tercümesine konulan hayat hikayesi şöyledir:

   “1909 yılında İngiltere’de doğdu. Önceleri Protestan’dı, sonra ateist oldu. Oxford Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı okudu. Yirmibeş yaşlarında diğer dünya dinlerini incelemeye başladı. 1938’de tanıştığı kuzey Afrikalı Müslümanlar vasıtasıyla büyük sûfi Şeyh Ahmed e-Alevî eş-Şazeli ile karşılaştı. Müslüman oldu. Ebubekir Siraceddin ismini aldı.

   1939 yılında Mısır’a gitti. Burada Kahire Üniversitesinde, özellikle Shakespeare üzerine on iki yıl ders verdi. 1948’de tekrar ingiltere’ye döndü. Londra Üniversitesi’nden Arap dili diploması aldı. 1955 yılı’ndan itibaren İngliz Müzesi Doğu elyazmalarının (özellikle Arapça) tasnifine iştirak etti.

   Bakın aynı kitapta ne diyor Martin Lings:

   “Diğer hakikatleri dışlayan tek bir din olduğu fikri bana entelektüel düzeyde hiçbir zaman makbul gelmemiştir. Fakat artık gelmiş geçmiş tüm dinlerin, farklı kavimlerin farklı ihtiyaçlarını karşılamak üzere nazil olup, tıpkı merkezi Tanrı olan bir dairenin çevresindeki noktalar gibi; Tanrı’ya eşit uzaklıkta ve Tanrı katında müsavî olduklarını kalben de tasdik etmiştim” (Martin Lings, Öze Dönüş, İstanbul 2012 s.14)

   Bakın bu gün diyaloğun Türkiye ayağını başlatan ve Asya kıtasına yayan zihniyet ile nasıl “paralellik” içerisinde konuşuyor. 

   Bu adama sormak lazım dinler ayni mesafedeyse sen niye islamı sectin?

   Bakın daha neler var:

   “Modern dünyada yaşayan aklı başında her Müslüman, er ya da geç, birden bire veya tedricen anlamak zorundadır ki Kur’anî mesaj, bütün dinlere üstün kılınmak için gönderilmemiştir ve bir dinin diğerinden üstün olmamasının, ilahi takdir dışında bir sebebi yoktur.” (s. 53)

   Modern dünyada yaşayan ama “aklı başında” olan Müslüman böyle anlayacakmış! Yani ta o zaman demiş ki: “Biz öyle çalışacağız, bu sistem öyle işleyecek ki Müslümanlar bunu “birden bire veya tedricen” yavaş yavaş zehri yutarak kabullenecek”

   Şu ifadesi de oldukça dikkat çekici:

   “Dar anlamda kullandığımız ‘İslam’ın bütün dinlere üstün kılınması’na yalnızca Dünya’da belli bir bölgesinde izin verilmiştir” (s. 54)

   Martin Lings, Pakistan “siret ödülü” aldığı kitabında da benzer ifadeler kullanıyor.

   Dünden bu güne hep aynı nakaratlar…

   “Dinler eşittir, farklılıklar değil müşterekler öne çıkarılmalıdır, birbirine üstünlüğü yoktur, bir merkezde toplanmalıdır”

   Bu bilgiler bize çok önemli ipuçları veriyor. Ve “uzak durulması” uyarısını alıyoruz. Ehli Sünnet alimlerimizin kitapları bizim için yeterlidir. Siyer okumak isteyen Mehmet Asım Köksal’ın “İslam Tarihi”ni okuyabilir. İslamın her safhası ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır.

   İlmihal, tefsir, meal, fıkıh… Ehli sünnet alimleri hiçbir alanı boş bırakmamıştır. Dolayısıyla böyle şaibeli insanları okumaya ihtiyaç yoktur.

    Daha bir çok dikkat çekici ayrıntı için “Tarihten Günümüze Tahrif Hareketleri C. 3” adlı esere müracaat edebilirsiniz.

BU SAYFAYI PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ